Spread the love

Putem pisanih narativa o ženama koje su prepoznate i izabrane od strane 10 saradničkih organizacija u projektu „Zagovaranje za ženska prava“ kojeg finansira Evropska unija, a realizira Fondacija CURE i Fondacija za osnaživanje žena, želimo zabilježiti trag koji ostavljaju žene u svom okruženju. Priča Vesne Moranjkić iz Lukavca jedna je od priča o snažnim ženama koje su donijele pozitivne promjene u svojim lokalnim zajednicama.

Udruženje žena „Srce i duša“ koje djeluje u Prokosovićima u Lukavcu već nekoliko godina jedno je od onih koje pokazuju da saradnja nevladinog sektora i predstavnika/ca institucija, uz upornost aktivistica unutar organizacija, može napraviti promjene, ojačati žene i riješiti njihove probleme. Jedna od članica ovog Udruženja s kojim Fondacija CURE i Fondacija za osnaživanje žena (FWE) sarađuje u okviru projekta „Zagovaranje za ženska prava” kojeg finansira Evropska unija je i Vesna Moranjkić koja odgovorno tvrdi da su brojne žene iz Lukavca osnivanjem Udruženja i njihovom borbom znatno osnažene u svakom smislu.

Vesna također tvrdi da su žene iz Udruženja pokazale da ostvarivanjem ideja koje imaju mogu uraditi mnogo u lokalnim zajednicama i poboljšati svoje životne uvjete. Kaže da je najviše ponosna na to što su uspjele početi i do kraja završiti priču o osiguranju mamografa za Dom zdravlja u Lukavcu. U kratkom periodu, zahvaljujući saradnji s Domom zdravlja i gradskom upravom, te uz pomoć gradonačelnika koji je imao sluha za njih i obavio razgovore s potencijalnim donatorima, žene su uspjele dobiti mamograf.