Spread the love

Tokom radionice ““Kreiranje feminističkog manifesta kao jednog od alata za izgradnju feminističkog pokreta u BiH” koja je održana u periodu od 01.03.-03.03.2023.godine, a na kojoj je učestvovalo 10 organiazcija iz 10 lokalnih zajednica iz Bosne i Hercegovine, kreiran je Feministički manifest.

Projekat je podržan od strane @Mama Cash

Bez obzira koliko dugo dizala glas i na koji način, koja mi je boja kože, kakvog sam ekonomskog statusa, da li trenutno proživljavam nasilje, da li me diskriminišu, da li sam plaćena za posao koji radim, koji mi je nivo obrazovanja, koja mi je etnička pripadnost, pripadam li nacionalnim manjinama, koja je moja seksualna orjentacija, gdje živim ili sam osoba sa invaliditetom, da li sam sama ili iza mene stoji porodica koju sam birala ili dobila, da li sam odgovorna za nekog i imam li podršku, želim da znaš:

Želim da me vidiš, da me čuješ, želim da uvažavaš moje potrebe!

Ne želim biti tabu tema!

Nisam tvoja sluškinja, kuharica, spremačica, njegovateljica…

Moja uloga nije da tebi i državi rađam i ugađam – to može biti samo moja odluka. Kad i ako odlučim, želim da imam svu sigurnost, prava i mogućnost da to i ostvarim.

Želim biti slobodna od neželjenih pogleda, riječi, dodira, osuda, stereotipa, predrasuda, diskriminacije, mobinga, mržnje, segregacije! Želim biti oslobođena od straha i sigurna da mi se neće desiti bilo koji oblik nasilja i da će me sistem zaštititi. Ja ne želim rat, niti da proživljavam ratne traume i da se moje tijelo koristi kao “oružje rata”.

Želim da imam mogućnost slobode govora bez ušutkivanja i ignorisanja. Želim da imam mogućnost izbora bez obzira koliko se tebi moj izbor čini pogrešnim. Želim da rastem i da se razvijam u najbolju verziju sebe, bez društvenih i zakonskih okova. Želim da imam kvalitetan obrazovni sistem, dostupnu i kvalitetnu zdrastvenu zaštitu, dobru infrastrukturu, socijalnu podršku, ostvarena ravnopravna porodiljska prava. Želim sigurno i dostojanstveno djetinstvo i starost.

Važno mi je da dajem i dobijam razumijevanje, poštovanje, solidarnost i uvažavanje.

Želim da sam ravnopravna kako u privatnom, tako i u javnom životu.

Prošlost, sadašnjost, budućnost – uvijek dotjerana onako kako ja želim, ponosna na sebe, sigurna u sebe, u svoje kvalitete i vrijednosti – sa štiklama, sa protezom ili patikama na nogama! Moja snaga je u meni i mojim sestrama, prijateljicama, drugaricama i saradnicama!

Poštujem i volim sebe najviše i zato sam feministkinja i u feminističkom pokretu!

U pokretu stojim ja sa svojim istomišljenicama, aktivistkinjama, feministkinjama, sestrama, prijateljicama, junakinjama i mi nećemo šutjeti, niti poglede spustiti! Mi smo solidarne i uvijek ćemo pružati otpor svakoj opresivnoj čizmi koja svim ženama umanjuje vrijednost, sputava nas i naša prava, određuje dužinu naše suknje, slobodu kretanja, govora, izbora posla i napretka.  

Mi smo oduvijek pružale otpor patrijarhatu, i kad ja ne budem više mogla da pružam taj otpor, moje nasljednice će biti tu, kao što su prije mene bile moje prethodnice.

Nikad nećemo prestati da se bunimo protiv sistema koji nas ugnjetava i ne prihvata kao ravnopravne.

“Nikad nisam uspjela saznati šta je to tačno feminizam. Samo znam da me nazivaju feministkinjom svaki put kad iskažem nešto po čemu se razlikujem od otirača za cipele.”

                                                Rebecca West