Događaji

Dejton +20: Bosna i Hercegovina 20 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma!

Želimo vam skrenuti pažnju na novo izdanje Časopisa o prisilnim migracijama (FMR). Tema ovog broja je Bosna i Hercegovina dvadeset godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dvadeset godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u novembru 2015. godine, i dalje se na Zapadnom Balkanu osjećaju posljedice sukoba, kao i dugoročni efekti raseljenosti. Ovo izdanje  Časopisa o prisilnim migracijama (FMR) bavi se osobama koje su zbog  rata 1992–1995. godine raseljene unutar ili van Bosne i Hercegovine, te razmatra lekcije koje bi se mogle izvući iz uspjeha i neuspjeha mirovnog sporazuma.

Ovaj broj bit će dostupan u ŠTAMPANOM IZDANJU NA ENGLESKOM, BOSANSKOM (LATINICI) I SRPSKOM (ĆIRILICI) TE ARAPSKOM JEZIKU. Ova četiri  izdanja, kao i izdanja na španskom i francuskom bit će dostupna na internetu.

Časopis je besplatan i u štampanom i u elektronskom izdanju koje je  dostupno na www.fmreview.org/dayton20-bosnian.

Ukoliko želite štampani primjerak časopisa, molimo da nas kontaktirate  na email adresu fmr@qeh.ox.ac.uk, navodeći koliko primjeraka želite, na kojem jeziku ili jezicima, te poštansku adresu. 

Ovaj broj objavljen je zahvaljujući saradnji Centra za izbjegličke  studije Univerziteta u Oxfordu i Centra za studije o izbjeglim i raseljenim osobama Univerziteta u Sarajevu. Također zahvaljujemo organizaciji Catholic Relief Services-USCCB (Katolička služba pomoći), Ministarstvu vanjskih poslova Švicarske i Regionalnom uredu za Evropu  UNHCR-a na finansijskoj podršci.

JAVNI POZIV ZA NEVLADINE ORGANIZACIJE!

Fondacija za osnaživanje žena uz finansijsku podrškuTRAG Fondacije objavljuje javni poziv za nevladine organizacije, koje do sada nisu finansirane od strane Fondacije za osnaživanje žena, fokusiran...
Više...

"Kupovina šivaćih mašina u svrhu ekonomskog osnaživanja žena!

U Zavidovićima je udruženje Pašinke impelentiralo agendu u periodu od 20.02.-30.04.2019.godine, koju je usmjerilo na konkretnu podršku osnaživanju žena tj. projektom nabavke šivaćih mašina i materi...
Više...

"Agenda žena općine Kalesija"

U periodu od 08.11.2018.godine., do 26.04.2019.godine, udruženje "Snaga nezavisne žene" iz Kalesije je uz finansijsku podršku Fondacije za osnaživanje žena, implementiralo inicijativu "Agenda žena ...
Više...