Događaji

Dejton +20: Bosna i Hercegovina 20 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma!

Želimo vam skrenuti pažnju na novo izdanje Časopisa o prisilnim migracijama (FMR). Tema ovog broja je Bosna i Hercegovina dvadeset godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dvadeset godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u novembru 2015. godine, i dalje se na Zapadnom Balkanu osjećaju posljedice sukoba, kao i dugoročni efekti raseljenosti. Ovo izdanje  Časopisa o prisilnim migracijama (FMR) bavi se osobama koje su zbog  rata 1992–1995. godine raseljene unutar ili van Bosne i Hercegovine, te razmatra lekcije koje bi se mogle izvući iz uspjeha i neuspjeha mirovnog sporazuma.

Ovaj broj bit će dostupan u ŠTAMPANOM IZDANJU NA ENGLESKOM, BOSANSKOM (LATINICI) I SRPSKOM (ĆIRILICI) TE ARAPSKOM JEZIKU. Ova četiri  izdanja, kao i izdanja na španskom i francuskom bit će dostupna na internetu.

Časopis je besplatan i u štampanom i u elektronskom izdanju koje je  dostupno na www.fmreview.org/dayton20-bosnian.

Ukoliko želite štampani primjerak časopisa, molimo da nas kontaktirate  na email adresu fmr@qeh.ox.ac.uk, navodeći koliko primjeraka želite, na kojem jeziku ili jezicima, te poštansku adresu. 

Ovaj broj objavljen je zahvaljujući saradnji Centra za izbjegličke  studije Univerziteta u Oxfordu i Centra za studije o izbjeglim i raseljenim osobama Univerziteta u Sarajevu. Također zahvaljujemo organizaciji Catholic Relief Services-USCCB (Katolička služba pomoći), Ministarstvu vanjskih poslova Švicarske i Regionalnom uredu za Evropu  UNHCR-a na finansijskoj podršci.

CENTAR ZA SVAKU ŽENU!

Fondacija za osnaživanje žena uskoro pokreće kampanju za prikupljanje finansijskih sredstava za izgradnju/kupovinu Centra za žene. S tim ciljem otvoren je humanitarni telefon gdje pozivom na broj 1...
Više...

ORGANIZACIJE KOJE SU DOBILE FINANSIJSKU PODRŠKU OD FONDACIJE ZA OSNAŽIVANJE ŽENA U 2014, 2015,2016 I 2017.GODINI!

ORGANIZACIJE KOJE SU DOBILE FINANSIJSKU PODRŠKU OD FONDACIJE ZA OSNAŽIVANJE ŽENA U 2014, 2015,2016 I 2017.GODINI Fondacija za osnaživanje žena je u svom dosadašnjem radu podržala 32 grassroot or...
Više...

Dubravka Kovačević, direktorica Fondacije za osnaživanje žena iz Sarajeva: PO MNOGIM PARAMETRIMA ŽENE U NAŠOJ ZEMLJI NISU RAVNOPRAVNE!!

Na ovom linku možete pročitati intervju Dubravke Kovačević direktorice Fondacije za osnaživanje žena u kojem se govori o samom početku osnivanja fondacije te dosadašnjem radu. https://bedrudingu...
Više...