Događaji

Dejton +20: Bosna i Hercegovina 20 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma!

Želimo vam skrenuti pažnju na novo izdanje Časopisa o prisilnim migracijama (FMR). Tema ovog broja je Bosna i Hercegovina dvadeset godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dvadeset godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u novembru 2015. godine, i dalje se na Zapadnom Balkanu osjećaju posljedice sukoba, kao i dugoročni efekti raseljenosti. Ovo izdanje  Časopisa o prisilnim migracijama (FMR) bavi se osobama koje su zbog  rata 1992–1995. godine raseljene unutar ili van Bosne i Hercegovine, te razmatra lekcije koje bi se mogle izvući iz uspjeha i neuspjeha mirovnog sporazuma.

Ovaj broj bit će dostupan u ŠTAMPANOM IZDANJU NA ENGLESKOM, BOSANSKOM (LATINICI) I SRPSKOM (ĆIRILICI) TE ARAPSKOM JEZIKU. Ova četiri  izdanja, kao i izdanja na španskom i francuskom bit će dostupna na internetu.

Časopis je besplatan i u štampanom i u elektronskom izdanju koje je  dostupno na www.fmreview.org/dayton20-bosnian.

Ukoliko želite štampani primjerak časopisa, molimo da nas kontaktirate  na email adresu fmr@qeh.ox.ac.uk, navodeći koliko primjeraka želite, na kojem jeziku ili jezicima, te poštansku adresu. 

Ovaj broj objavljen je zahvaljujući saradnji Centra za izbjegličke  studije Univerziteta u Oxfordu i Centra za studije o izbjeglim i raseljenim osobama Univerziteta u Sarajevu. Također zahvaljujemo organizaciji Catholic Relief Services-USCCB (Katolička služba pomoći), Ministarstvu vanjskih poslova Švicarske i Regionalnom uredu za Evropu  UNHCR-a na finansijskoj podršci.

Pokaži se odvaži se!

Udruženje za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja u ratu „Suze“ iz Brčkog je uz finansijsku podršku Fondacije za osnaživanje žena organizovalo inicijativu pod nazivom „Pokaži se odva...
Više...

Snažna žena-snažna porodica!!!

Udruženje žena "Bubamara" iz Banja Luke je uz finansijsku podršku Fondacije za osnaživanje žena organizovalo inicijativu pod nazivom „Snažna žena-snažna porodica“. U inicijativi je učestvo...
Više...

CENTAR ZA SVAKU ŽENU!

Fondacija za osnaživanje žena pokrenula kampanju za prikupljanje finansijskih sredstava za izgradnju/kupovinu Kuće za žene. S tim ciljem otvoren je humanitarni telefon gdje pozivom na broj 17004 ve...
Više...